< до переліку

проектний інститут

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
9
Назва об'єкту:
Сучасна назва об'єкту:
проектний інститут
Вулиця:
акад. Богомольця О.
Номер будинку:
9
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
житло (житловий буд.)
Сучасне використання:
адміністративні споруди (адміністративний будинок)
Коротка історична довідка:
Вулиця Богомольця - колишня Асника (1906 р.) - розташована в центральній частині міста, з"єднує вулиці І.Франка і Кльоновича. На відміну від вул. І.Франка, яка почала інтенсивно забудовуватись на поч. ХІХ ст. і була магістральною вулицею Львова, вулиця Богомольця має камерний характер, і її забудова почалася на поч. ХХ ст. Проект цієї вулиці в 1904-1906 рр.(або 1904-1908 рр. з інших джерел) розроблявся комплексно в Архітектурному бюро Івана Левинського, видатного львівського українського архітектора і будівничого, професора "Львівської політехніки", власника великої будівельної фірми, яка і виконувала всі будівельні і оздоблювальні роботи. Авторами проекту були Іван Левинський і Тадеуш Обмінський, скульптор - Петро Герасимович. Особливістю проекту була пропозиція розвитку вулиці в глибину від головної лінії забудови, створення двору-курдонеру, кругом якого будувалися окремі будинки. Це так зване "рондо" (від фр. слова rond - коло). В ансамбль сецесійної житлової забудови входять 8 будинків з 2-х сторін вулиці Богомольця: №№ 4, 6, 8, 3, 5, 7, 9, 11. По архітектурному вирішенню кожен будинок є різний, але всі вони об"єднані єдиним масштабом, стилем, загальним містобудувальним принципом забудови кварталу. Це дуже вдалий приклад гармонійного поєднання раціонального і мистецького, архітектурних конструкцій і архітектурно-художнього декору, стандартних вирішень, вигоди, комфорту. Це приклад синтезу різних мистецтв в архітектурі: ліпний декор, керамічні вставки, металеві ковані елементи, вітражі, травлене скло, латунь, дерево.
Коротка історична довідка 2:
20
NOTE:
Заповідник:
-
Охоронна дошка:
-
Площа:
3304.1
Є електронний документ:
+
Дата розробки:
2005-06-29
Дата затвердження:
2005-06-29

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

3. Паспорт

Майнова цінність об'єкту:
Загальна оцінка технічного стану:
Мурована капітальна споруда з вогнестійким перекриттям, з підвальними приміщеннями і горищем. Загальний стан - частково незадовільний (незначні тріщини в стінах, незадовільний стан дахових конструкцій і покрівлі);
Наявність інженерних мереж та інженерного обладнання:
Будинок обладнаний мережею водопостачання, каналізації, газопостачання, електропостачання, вентиляції.
Розташування об'єкта та його роль в навколишньому середовищі:
Будинок кутовий, розташований в східному куті курдонеру, в лінійній забудові кварталу, разом з сусідніми будинками утворює ансамбль.
Зона охорони пам'ятки:
Визначення охоронної зони:
Зони охорони пам'ятки не визначені
Опис меж території об'єкта:
Опис території об'єкта:
Впорядкування прилеглої території та внутрішнього подвір'я в задовільному стані
Ландшафт:
Рівнинний
Короткий опис об'єкта:
Будинок 3-х поверховий, кутовий, в плані складної форми, з невеликим внутрішнім подвір"ям. Головний фасад асиметричний, в лівій частині завершений криволінійним фронтоном. На рівні 2 і 3 поверхів розміщені різнорозмірні балкони з металевими кованими стилевими решітками на ліпних консолях. Поверхня фасаду має русти на 1 пов., незначну стилеву сецесійну ліпнину (рослинно-геометричні композиції, горизонтальні лінії-тяги, фігурне обрамлення вікон). Вхідна брама дерев"яна, 2-х стулкова, з квадратними віконцями; над брамою - світлове вікно. В інтер"єрі збережена декоративна ліпнина в під"їзді-коридорі (профільовані пілястри, які переходять в смуги на стелі, фриз з геометричним узором, китиці, горизонтальні тяги). Стіни під"їзду частково обличковані кам"яними плитами. Сходова клітка прямокутна в плані, залізобетонна, з кам"яними сходинками і металевими кованими огородженнями (новими). В колишніх виробничих приміщеннях на 1-3 пов. наявні металеві (чавунні) колони з заклепками і орнаментом (зі слів старих працівників інституту, до 1939 р. там була приватна шоколадна фабрика). В радянські часи інститутом "Львівдіпрокомунбуд" в подвір"ї була здійснена прибудова, яка об"єднана з основним будинком переходом на 1 поверсі та новою сходовою кліткою. Фасад з подвір"я простий, без декору.
Перебудови, втрати, історичні нашарування:
Будівля частково зберегла планувальну структуру. Реконструкції внутрішніх приміщень були здійснені в 20-30-х рр.ХХ ст. і в радянський період (в т.ч. прибудова в тильній стороні двору). Архітектурне оздоблення фасаду не змінилося.
Наявність паспорта:
+
Наявність охоронного договору:
+
Наявність акту технічного стану:
-
Наявність висновків:
+
Наявність фотофіксації:
-
Наявність облікової картки:
-

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

5. Архітектор/будівничий

Ім'я:
Левинський Іван
Опис:
Син Івана. Народився в м.Долина Івано-Франк. обл., помер у Львові. В 1875 р. закінчив технічну академію у Львові. Від 1901 р. викладає у Львіській політехніці будівництво утилітарне і залізничне(Kolejowe)В 1880 -роках. заснував тут власну архітектурну майстерню, будівельне підприємство та майстерню по виробництву кераміки. Проекти: перебудови буд. вул.Вірменська, 20 (1898 р.), житловий буд. вул.Друкарська,3 (1897 р.), перебудова (1891 р.) житл.буд. Краківська,22, будинок страхового товариства "Дністер" (1905 р.) разом з Т.Обмінським, реконструкція (1887 р.) костелу Івана Хрестителя у Львові разом з Ю.Захарієвичем Т.Мюнніхом, академічний дім (тепер гуртожиток полігр. ін-ту), будинок бурси Українського педагогічного ін-ту (тепер головний корпус Львівського лісотехнічного інституту, 1906-1908), будинок музичного інституту (тепер музучилище , 1916р.) житловий буд. вул. Театральна,,6 (1909-1911), р.) разом з А.Піллером), вул.Театральна, 1880 р. реконструкція під музей.. З 1903 р. -професор Львівської політехніки

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

8. Елементи

Тип:
Назва:
немає
Опис:

9. Власники

10. Користувачі

Назва/Ім'я:
Тип:
Державна власність
Назва/Ім'я:
ПІ "Львівдіпрокомунбуд"
Адреса:
Телефон:

11. Деталізоване історичне функціональне використання

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Крип'якевич І. Історичні проходи по Львову. -Львів: -Каменяр, 1991. -166 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
70
Назва:
Мельник Б.В. Вулицями старовинного Львова, Л., Світ, 2002
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Мельник Б. З історії львівських вулиць. -Львів: -Вільна Україна, 1990. т.1.-63 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Мельник Б.В. Довідник, Л., Світ, 2001
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Львів. Туристичний путівник. -Львів: -Центр Європи, 1999. -532 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
39