< до переліку

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
140
Назва об'єкту:
Сучасна назва об'єкту:
Вулиця:
Беринди П.
Номер будинку:
3
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Модерн
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
житло (житловий буд.)
Сучасне використання:
житло (житловий буд.)
Коротка історична довідка:
Перший будинок на вул.П.Беринди ( кол. вул.Кілінського), ймовірно, був 2-х поверховий, був побудований першій пол. XIX ст. Головна брама виходила на пр.Свободи ( вул.Гетьманська,12). З архівних джерел відомо, що в 1869р. власником будинку був п. Ромашкан (Romaszkan), а в 1878р. згадується як власниця Розалія з Ромашканів). В 1872р. магістрат надає дозвіл п.Яну Мюллеру ( Jan Muller), орендарю 1 поверху на встановлення печей для випічки, і з того часу в партері будинку діяла цукерня. В 1879р. згадується новий орендар в будинку - Товариство взаємних забезпечень. В 1880р. погоджується план реконструкції будинку (закладення внутрішніх дверей на 1 поверсі, влаштування окремого входу з вул.Кілінського). В 1884р. добудовується офіцина в подвір'ї і влаштовується каналізація. В 1888р. з'являються нові власники будинку: Генрик Сокаль ( H. Sokal) і Ігнацій Лілієн ( I. Lilien), які також частково реконструюють старий будинок. В архіві збережений проект архітектора Еразма Герматніка ( Erazm Hermatnik) на влаштування нових елегантних вітрин для дорогого магазину взуття на 1 поверсі. В 1908р. архітектурним бюро Міхала Уляма був запроектований новий великий імпозантний будинок в стилі модерн на замовлення власників Адольфа Лілієна і Аделі Сокаль, який в рекордний час був збудований в 1909р. На 1 поверсі були розміщені магазини і фірми, серед яких - фірма фотографічна "KORDYAN". В 1921р., після реконструкції за проектом архітекторів Цибульського і Касслера (партеру і мезоніну), в будинку був відкритий банк "Union", а в 1930-1931рр. - діяли Bank Malopolski i Bank Diskontowy Warszawski (2 та 5 поверхи). Також в 1930р. в будинку було представництво фірми "PANAMOUNT FILMS". Вулиця Беринди сформувалася з кін.XIV- поч.XVст., розташовувалася в середмісті, була тупікова - впиралася в міський мур. На ній була воскобійня. Перша назва - Вузька ( поч.XIX ст.). Після відкриття у 1829р. Віденської кав'ярні вулиця називалася Коло Віденської кав'ярні. З 1871р. до 1992р. - вул.Кілінського.
Коротка історична довідка 2:
Справжній вид кутового будинку, який своіми фасадами виходить на вулицю Беринди і проспект Свободи придбав внаслідок добудови пятого і мансардного поверхів в 1909 році архітектором М. Ульямом і реконструкціі першого і другого поверхів в 1921 році архітекторами І. Цибульскім і Ф. Каслером. В цей час господарем будинку був банк "UNION", якому належала емблема розміщена над входом в магазин зі сторони пр. Свободи. До цього будинком володіла товаріство взаємнихзабезпечинь "Сокаль"і "Лілієн". На першому поверсі зноходилися торгові заклади на мансардному-фотоательє "Кордіан". Будінок П-подібний в плані з внутрішнім подвірям. Квартири виходять на сходову площадку з забіжними сходами навколо шахти ліфта. Обоі багато прикрашених фасади з рівня другого поверху плавно переходять один в інший що сприяє цілісному сприйняттю будинка. Над другим поверхом на двох фасадах виступають еркери: на північному фасаді - шириною в одне вікно і на висоту третього і четвертого поверхів і закінчується балконом пятого поверха з маталічною огорожею, на західному - шириною в три вікна і на висоту третього четвертого і пятого товерхів. На третьому поверсі лінію заокруглення будинка повторює довгий балкон з трьома виходами на нього. Поверхом вище - кожний з цих виходів має свій півбалкон. Вікна третього поверху прикрашені ліпленим декором у вигляді ракушки над лінійними сандрикам и з контрналічниками, а четвертий з прямокутними налічниками з перлинником по периметру. Рівень четвертого поверху завершує тяга з орнаментом меандра. Пятий поверх прикрашений пилястрами з капітелями іонічного ордера біля вікон і липними гірляндами над ними. Під вікнами- ніші з стилізированими балясинами. На всіх підвіконниках-металічні решітки для квітів. Фасади завершені масивним карнізом, який переходить в крутий черепичний дах мансарди з люкардами. З північноі сторони проглядаються скляні ліхтарі верхнього освітлення. На верхівці даху створені ліпні вази. В інтерєрі будинку збереглися лучкові зводи підвалів, ніші стін, деревяні запобіжні сходи з металічними балясинами і деревяними поруччями загорож, на землі-керамічна узорчата плитка. Будинок має велике естетичне значення, так як крім свого красивого зовнішнього вигляду він приймає участь в формуванні одноі з головних магистралей міста-проспекта Свободи.
NOTE:
орендар рік площа_ куратор_2 ОхоронДог АТС Висновок паспорТ облікКарт фотофікс ПП Яловий 2003 366,7 -1 -1 -1 -1 -1
Заповідник:
+
Охоронна дошка:
-
Площа:
2157.8
Є електронний документ:
+
Дата розробки:
2003-12-25
Дата затвердження:
2003-12-25

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

3. Паспорт

Майнова цінність об'єкту:
Кі = 0,5; Км = 0,4; Кк = 0,4; Ке = 0,6; Кін = 0,3; Ку = 0,2; Схоронність об’єкту, збереження первісного вигляду (автентичність) – 80%. Раритетність пам’ятки (рідкість) – цінна пам’ятки житлової архітектури поч. ХХ ст. в стилі модерн.
Загальна оцінка технічного стану:
Мурована споруда з вогнестійким перекриттям. Загальний стан - задовільний.
Наявність інженерних мереж та інженерного обладнання:
Будинок обладнаний мережею водопостачання, каналізації, теплової мережі, газопостачання, електропостачання, вентиляції.
Розташування об'єкта та його роль в навколишньому середовищі:
Будинок розташований на куті вул. П.Беринди та пр.Свободи, є акцентом у центральній зоні на межі історичного середмістя
Зона охорони пам'ятки:
Визначення охоронної зони:
Опис меж території об'єкта:
Опис території об'єкта:
Впорядкування прилеглої території та внутрішнього подвір'я в задовільному стані
Ландшафт:
-
Короткий опис об'єкта:
Будинок житловий, 5-ти поверховий, кутовий, з невеликим внутрішнім подвір'ям. Кут будинку заокруглений, підкреслений довгим кутовим балконом з металевими кованими стилевими решітками на рівні 3 поверху, та невеликими півкруглими - на рівні 4 поверху. Перші два поверхи - рустовані. Декор фасадів - лаконічний з застосуванням класицистичних елементів (5 поверх) - пілястри з капітелями іонічного ордеру, фриз з тригліфами та гірляндами, горизонтальна тяга з меандром, арочні та прямокутні обрамлення вікон. Архітектурними акцентами фасадів будинку є два широкі ризаліти на рівні 3-5 поверхів, які завершені трикутними дашками. Дах будинку складної форми, високий, з круглими слуховими вікнами, завершений шпилями-вазами, покритий черепицею (частково). Вхідна брама дерев'яна, з віконними заповненнями. Портал оздоблений ліпним орнаментом, овальною розетою, гірляндами. Під'їзд прямокутний, видовжений; стіни та стеля декоровані прямокутними профільованими площинами, ліпними вставками геометрично-рослинного орнаменту. Сходова клітка напівовальна в плані, залізобетонна, з кам'яними сходинками, з металевим простим огородженням. Посередині сходів - ліфт. В інтер'єрах збережені стара дерев'яна столярка ( двері і вікна), паркетні підлоги, старі автентичні батареї опалення (одні з найперших разом з сусіднім будинком №10 на пр.Свободи у Львові).
Перебудови, втрати, історичні нашарування:
Істотних перебудов планувальної структури та фасадів не було.
Наявність паспорта:
+
Наявність охоронного договору:
+
Наявність акту технічного стану:
+
Наявність висновків:
+
Наявність фотофіксації:
+
Наявність облікової картки:
+

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

5. Архітектор/будівничий

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

Дата:
Опис:
Добудова 5 і мансардного поверхів
Дата:
Опис:
реконструкція першого і другого поверхів

8. Елементи

Тип:
Назва:
Опис:
немає

9. Власники

Назва/Ім'я:
Тип:
Назва/Ім'я:
міська комунальна власність
Адреса:
Телефон:

10. Користувачі

11. Деталізоване історичне функціональне використання

Тип:
товариство
Дата:
Назва:
"Сокаль і Лілієн"
Тип:
фотосалон
Дата:
Назва:
"Кордіан"
Тип:
банк
Дата:
Назва:
UNION

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Крип'якевич І. Історичні проходи по Львову. -Львів: -Каменяр, 1991. -166 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
70
Назва:
Мельник Б.В. Вулицями старовинного Львова, Л., Світ, 2002
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Мельник Б. З історії львівських вулиць. -Львів: -Вільна Україна, 1990. т.1.-63 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Мельник Б.В. Довідник, Л., Світ, 2001
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Львів. Туристичний путівник. -Львів: -Центр Європи, 1999. -532 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
39