< до переліку

Губриновичів

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
939
Назва об'єкту:
Губриновичів
Сучасна назва об'єкту:
Вулиця:
Беринди П.
Номер будинку:
1
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Еклектизм
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
житло (житловий буд.)
Сучасне використання:
житло (житловий буд.)
Коротка історична довідка:
Будинок, що стояв на цьому місці до появи сучасного, належав спочатку (1850-1867) родині адвокатів Родаковських: Павла і його синів Зигмунта та відомого художника Генрика Родаковського (1823-1894). Він займав ділянку значно ширшу ніж сьогоднішній, десь до середини нинішньої вулиці Беринди. Сама вулиця називалася Вузька, фактично це був прохід спочатку до міських мурів, а після їх руйнування, вихід на міські Гетьманські Вали . Головний фасад будинку виходив на вул. Театральну, будинок складався з основного будинку, внутрішнього дворика і офіцини, не з'єднаної з будинком. Тільки згодом добудовується кусок будинку, що з'єднав офіцину з головним будинком і таким чином утворився суцільний фасад від вул.Театральної. Від Родаковських будинок викупила родина видавців і книготорговців Губриновичів, які в XIX ст. проводять ряд заходів для віднови будинку, піднімають дах, добудовують офіцину, переробляють вікна на двері до магазинів. Та врешті в 1892 р. подають до магістрату проект на побудову нового будинку. Автор проекту архітектор Ю.К.Яновський. Хоча будинок будується з використанням старих фундаментів, лінія фасаду від вулиці Вузької корегується відносно сусіднього будинку від Валів (нині будинок № 3 на цій же вулиці). В новозбудованому будинку Губриновичі частину приміщень партеру використовують під книгарні та видавничі потреби, частину винаймають під магазини, верх - під житло для найму. У нішах фасадів вміщено скульптурні погруддя польських письменників і поетів: Скульптурні погруддя на фасадах А.Асника, Кохановського,З. Красінського, Й.Крашевського, А.Міцкевича, Ю.Словацького нагадують про власників будинку - книговидавців. Автор скульптор скульптор П.Гарасимович. В 1934-39 рр. Тут містилося видавництво і книгарня Олександра Кравчинського.
Коротка історична довідка 2:
Будинок, що стояв на цьому місці до появи сучасного, належав спочатку (1850-18670 родині адвокатів Родаковських Павла і його сина Зигмунта та його брата відомого художника Генрика родаковського (1823-1894) родині Губриновичів, видавців і книготорговців. Він займав ділянк значно ширшу ніж сьогоднішній, десь до середини нинішньої вулиці Беринди. Сама вулиця називалася Вузька, фактично це був прохід спорчатку до міських мурів, а після їх руйнування, вихід на міські вали.Головний фасад будинку виходив на вул. Театральну, будинок складався з основного будинку, внутрішнього дворика і офіцини, не з'єднаної з будинком. Тільки в ? добудовується кусок будинку, що з'єднав офіцину з головним будинком і таким чином утворився суцільний фасад від вул.Театральної.Губриновичі від середини XIX ст. проводять ряд заходів для віднови будинку, піднімають дах, добудовують офіцину, переробляють вікна на двері до магазинів. Та врешті в 1892 р. подають до магістрату проект на побудову нового будинку. Хоча будинок будується з використанням старих фундаментів, лінія фасаду від вулиці Вузької корегується відносно сусіднього будинку від Валів. В новозбудованому будинку Губриновичі частину приміщень використовують під книгарні та видавничі потреби, частину винаймають під магазини, верх - під житло.У нішах фасадів вміщено скульптурні погруддя польських письменників.В матеріалах ЛОДА - авторський проект на побудову будинку. Скульптури на фасаді А.Асника, Кохановського,З. Красінського, Й.Крашевського, А.Міцкевича, Ю.Словацького.
NOTE:
Приватний підприємець Гагалюк Зеновія Ярославівна = м Львів вул. Мельника, 4, кв.8 тел. 75-35-01, 97-00-88
Заповідник:
+
Охоронна дошка:
-
Площа:
Є електронний документ:
+
Дата розробки:
2003-12-20
Дата затвердження:
2003-12-20

1. Адреса 2

Вулиця:
Театральна
Номер:
9
Уточнення:

2. Архітектурні стилі

3. Паспорт

Майнова цінність об'єкту:
Раритетність пам'ятки (рідкість) -цінна пам'ятка житлової архітектури 1892-1893 в стилі еклектичний історизм.
Загальна оцінка технічного стану:
Наявність інженерних мереж та інженерного обладнання:
Розташування об'єкта та його роль в навколишньому середовищі:
Будинок розташований в межах історико-архітектурного заповідника, на території Ансамблю історичного центру, внесеної в Перелік Світової спадщини ЮНЕСКО. Наріжний будинок зав'язує і акцентує кут вул.Беринди і вул.Театральної. Вхід в браму будинку з вулиці Беринди. З цієї вулиці входи до кількох крамниць. З вулиці Театральної є єдиний вхід до магазину "Школярик". Хоча будинок має з вулиці Беринди втричі довший фасад , через вузькість цієї вулиці будинок найкраще сприймається з вул.Театральної (тому ще вживається адреса будинку вул.Театральна, 9), а фактично формує лице площі Катедральної. Розташований в межах старого середмістя - середньовічного міста в мурах. В середньовічному Львові ця вуличка була сліпа - вела до міського муру. Вона була дуже вузенька, звідси її давня назва - Вузька. В 1871 р. вуличку розширили. Назва - Біля Віденської кав'ярні з'явилася після відкриття Віденської кав'ярні в середині XIX ст. З 1871 до 1991 р. вулиця називалася Кілінського. В 1941 р. - гелленштрассе.
Зона охорони пам'ятки:
Будинок має невелике внутрішнє подвір'я, котре межує з будинком № 7 на вул.Театральній та № 1 на вул.Беринди
Визначення охоронної зони:
Опис меж території об'єкта:
Окрема охоронна зона пам'ятки не визначена. Входить до території Державного історико-архітектурного заповідника та на території, що вписана в Список Світової Спадщини ЮНЕСКО.
Опис території об'єкта:
Ландшафт:
Будинок розташований на рівнинній ділянці середмістя
Короткий опис об'єкта:
За функціональним призначенням відноситься до житлових будинків. Будинок має два відкриті для огляду фасади. Триповерховий з дахом складної конфігурації з вежею. Декор фасадів збудованого будинку значно відрізняється від проектованого (проект збережений в Львівському обласному Державному архіві). Перший поверх розшитий горизонтальним нечленованим рустом. Другий поверх також розшитий рустом, але плоскішим. Третій поверх гладкий, але вікна з декоративними наличниками. Поверхи розділені виступаючими карнизами. Кут будинку акцентований чотирьохскатною даховою вежею та фронтонами по одному на кожному фасаді з півкруглим завершенням та декоративними ліпними волютами обабіч. У фронтонах здвоєні віконні прорізи. В даху зі сторони вул.Беринди будинку 5 мансардних вікон-люкарн.
Перебудови, втрати, історичні нашарування:
Обємно-планувальна структура будинку не зазнала значних змін. Істотно змінилися заповнення вітрин магазинів партеру.
Наявність паспорта:
+
Наявність охоронного договору:
+
Наявність акту технічного стану:
+
Наявність висновків:
+
Наявність фотофіксації:
+
Наявність облікової картки:
+

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

5. Архітектор/будівничий

Ім'я:
Яновський Йосип (Юзеф-Каетан)
Опис:
Проекти: художньо-промисловий музей (1898-1904) пр.Свободи,20 - разом з Л.Марконі. Майстерня пл. Ринок,3

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

8. Елементи

Тип:
Скульптура
Назва:
погруддя письменників
Опис:
Скульптурні погруддя на фасадах А.Асника, Кохановського,З. Красінського, Й.Крашевського, А.Міцкевича, Ю.Словацького. Автор скульптор скульптор П.Гарасимович. Скульптури розміщені в кріглих нішахдругого поверху, обрамлених картушами. На фасаді від вул.Театральної на рівні другого поверху розміщена скульптурна композиція - сова - символ мудрості на відкритій книзі з написом AD 1892 (РБ 1892). Книга на тлі вязанки з лаврового листя.

9. Власники

10. Користувачі

Назва/Ім'я:
Гагалюк Зеновія Ярославівна
Тип:
Назва/Ім'я:
Адреса:
Телефон:
Назва/Ім'я:
Стасишин Уляна Тимофіївна
Тип:
Назва/Ім'я:
Адреса:
Телефон:
Назва/Ім'я:
Тип:
Товариство з обмеженою відповідальністю
Назва/Ім'я:
Бескид
Адреса:
мЛьвів, вул.Менцинського,5
Телефон:
297-16-70

11. Деталізоване історичне функціональне використання

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Бірюльов Ю. Нові тенденції а врхітектурі Львова 1890-1914.//Архітектура Львова ХІХ cт. -Krakow: 1997.-С. 55-75.
Мова:
Українська
Сторінки:
32