< до переліку

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
127
Назва об'єкту:
Сучасна назва об'єкту:
Вулиця:
Коперника М.
Номер будинку:
1
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
житло (житловий буд.)
Сучасне використання:
житло (житловий буд.)
Коротка історична довідка:
Вулиця Коперника відома вже з XV ст. під назвою Сокільницька (від неї починався шлях до Сокільник), з 1690 року називається вул.Широка. Іменем Коперика називається з 1871 р. До другої половини XIX ст. Вулиця була забудована віллами та палацами в оточенні садів за зразком збереженого палацу Сапігів та Бєльських (№ 40а та 42). В період будівельного буму XIX - поч. XX ст. вулиця забудовувалась чиншовими будинками та банками. В будинку, що стояв на цьому місці до 1892 р. була аптека, відкрита в 1828 р. і називалася "Під золотою зіркою". Заснував аптеку угорець з походження Петро Міколяш. Тут була винайдено в 1853 р. магістрами фармації І.Лукасевичем і Я.Зехом спосіб хімічної очистки нафти, внаслідок чого отримано гас. 27 травня 1853 р. віденський патентний орган видав Зеху відповідний диплом, в якому винахід кваліфікували як спосіб очистки нафти для використання в освітленні та опаленні. Бляхар Адам Братковський виготовив металеву гнотову лампу. Сучасний будинок збудований у 1891-1892 р. за проектом Яна Шульца. В будинку до 1939 р. знаходилось консульство Югославії . На першому поверсі продовжувала існувати аптека, що є в будинку і в наші дні. Ця аптека була найбільшою у Львові. Інтер єр аптеки кінця XIX ст. збережений і доповнений в 1978 р. під час проведення ремонтно-реставраційних робіт в аптеці. Будинок разом з земельною ділянкою належав родині Міколяша.В 1900 р. спадкоємці Кароля Міколяша його діти - доктор Хенрик Міколяш, Кароліна Ромашкан та Єва Коссакова утворили спілку "Міколяш і Спілка" і в тому ж році почали будівництво пасажу за проектом І.Левинського та Ю.Захарієвича. Це був тут так званий "пасаж Міколяша" - критий перехід з вул. Коперніка на вул. Вороного з бічним відгалуженням . Обабіч аптеки в будинку були давніше два входи до пасажу. Пасаж був повністю накритий скляним дахом, що опирався на легку ажурну конструкцію довжиною 120 м. та біля 18 м. шириною. Пасаж Міколяша започаткував епоху сецесії у Львові. Завдяки вдалому поєднанню різних будівельних матеріалів (каменю, металу, скла, бетону) з творами декоративно-прикладного мистецтва автори створили на той час авангардний архітектурний ансамбль, котрий згадувають львів'яни і понині. Його прикрашали пишні розписи, ввечері пасаж був ілюмінований, взимку опалювався. . Тут були кав'ярні, кінотеатри "Тон" та "Утіха", представництво фірми "Сітроен", склад порцеляни, скла та срібла, фотоательє, магазини. Зокрема, у фрагменті будівлі, що збереглася, був магазин товарів для художників, де львівські митці запасалися фарбами та пензлями. З боку вул.Коперніка пасаж прикрашав фонтан зі скульптурою німфи. У перший день другої світової війни в пасаж потрапила бомба і зруйнувала його настільки, що відновлювати його вже не було змоги.
Коротка історична довідка 2:
В будинку, що стояв на цьому місці до 1892 р. була аптека, відкрита в 1828 р. і називалася "Під золотою зіркою" Тут була винайдена гасова лампа в 1853 р. Лукасевичем і Зехом. Молода дружина Зеха і її сестра стали жертвами вибуху лампи. Збудований у 1892 р. Разом з земельною ділянкою належав родині Міколяша.В 1900 р. спадкоємці Кароля Міколяша його діти - доктор Хенрик Міколяш, Кароліна Ромашкан та Єва Коссакова утворили спілку "Міколяш і Спілка" і в тому ж році почали будівництво пасажу за проектом І.Левинського та Ю.Захарієвича. .І був тут так званий "пасаж Міколяша" - критий перехід з вул. Коперніка на вул. Вороного з бічним відгалуженням - виходом на проспект Свободи. Обабіч аптеки були давніше два входи до пасажуПасаж був повністю накритий скляним дахом, що опирався на легку ажурну конструкцію довжиною 120 м. та біля 18 м. шириною. Його прикрашали пишні розписи, ввечері пасаж був ілюмінований, взимку опалювався. . тут були кав'ярні, кінотеатри "Торн" та "Утіха", представництво фірми "Сітроен", склад порцеляни, скла та срібла, фотоательє магазини.З боку вул.Коперніка його прикрашав фонтан зі скульптурою німфи, У перший день війни в пасаж потрапила бомба і зруйнувала його настільки, що відновлювати його вже не було змоги..
NOTE:
Заповідник:
-
Охоронна дошка:
-
Площа:
Є електронний документ:
+
Дата розробки:
2004-01-16
Дата затвердження:
2004-01-16

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

3. Паспорт

Майнова цінність об'єкту:
Загальна оцінка технічного стану:
Наявність інженерних мереж та інженерного обладнання:
Будівля забезпечена водопостачанням та водовідведенням, опалення комбіноване, підключена до електромереж
Розташування об'єкта та його роль в навколишньому середовищі:
Розташований в межах історико-культуної заповідної території, буферної зони території, вписаної до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Будинок входить в лінійну забудову вулиці в місці, де площа Міцкевича плавно переходить у вулицю Коперника. З лівого боку будинок примикає до будинку № 6/7 на площі Міцкевича, з правого межує з будинком № 3 на вул.Коперника. Будинок, що згодом служив парадним входом до Пасажу Міколяша, став його візитівкою. В подвір ї будинку розпочинався наскрізний прохід-пасаж, від якого залишилися фрагменти будівлі ( стіни першого і частково другого поверху з правого боку від входу).
Зона охорони пам'ятки:
Короткий опис меж із зазначенням площі кожної зони Охоронна зона не визначена
Визначення охоронної зони:
Опис меж території об'єкта:
Межує з буд, № 6/7 на площі Міцкевича зі сходу, № 3 на вул.Коперника з заходу, має велике спільне з будинком № 6/7, 5 на площі Міцкевича подвір я.
Опис території об'єкта:
Будинок має велике подвір я - територію колишнього пасажу Міколяша, де в даний час розташовані дисонуючі будівлі тимчасового характеру та фрагменти стін пасажу.
Ландшафт:
Будинок збудований на болотистому лівому березі Полтви, котра тепер протікає неподалік в колекторі під землею.
Короткий опис об'єкта:
Житловий будинок з торговою функцією в рівні першого поверху. Триповерховий, з підвалом та високим шатровим дахом з мансардними вікнами. Фасад будинку 9-ти віконний, симетричний. Перший поверх розшитий під руст з арочними прорізами. Первісно їх було 9, в пізніший час два крайні з правого боку з єднані в одну прямокутну вітрину. Вікна верхніх поверхів прямокутні з трикутними наличниками. Міжвіконні простінки на третьому поверсі декоровані ліпниною з рослинним орнаментом. Два балкони другого поверху на ліпних консолях та з огорожею у вигляді балясин між масивними стовпцями. Балкони третього поверху з ажурною металевою огорожею. Між карнизом та дахом розташований фриз з дев'ятьма овальними горищаними вікнами. Дах - азбестоцементні плити по дерев яній системі крокв. Дворовий фасад без декору. Два псевдобарокові слухові вікна в даху з півкруглими сандриками.
Перебудови, втрати, історичні нашарування:
Будинок в цілому добре збережений. Два аркові прорізи першого поверху замінені на прямокутну вітрину. Від пасажу Міколяша збережена лише фасадна стіна з частиною перекриття у вигляді опорних стовпів з кам яним обличкуванням, декорованих ліпним рослинним орнаментом, що тепер є в стані руїни. Чітко видно поліхромію стін. Ця частина є в гостроаварійному стані.
Наявність паспорта:
+
Наявність охоронного договору:
+
Наявність акту технічного стану:
+
Наявність висновків:
+
Наявність фотофіксації:
+
Наявність облікової картки:
+

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

5. Архітектор/будівничий

Ім'я:
Шульц Я.
Опис:
Проекти: перебудова буд. пл.Ринок,38 (1885 р.), житл. буд. вул.Б.Хмельницького,56 (1895 р.) - обидва разом з братом К.Шульцом.

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

8. Елементи

Тип:
Вітраж
Назва:
Опис:
склотравлення

9. Власники

Назва/Ім'я:
Тип:
Назва/Ім'я:
міська комунальна власність
Адреса:
Телефон:

10. Користувачі

11. Деталізоване історичне функціональне використання

Тип:
пасаж
Дата:
Назва:
Міколяша
Тип:
посольство
Дата:
Назва:
Югославії
Тип:
аптека
Дата:
Назва:
Під золотою зіркою

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Мельник Б. З історії львівських вулиць. -Львів: -Вільна Україна, 1990. т.1.-63 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Бірюльов Ю. Вулиця фіеансистів, аристократів, митціи..//Галицька брама -№11. 01.11.1998.-С. -.
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Львів. Туристичний путівник. -Львів: -Центр Європи, 1999. -532 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
39