< до переліку

кам'яниця Мосціська

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
1315
Назва об'єкту:
кам'яниця Мосціська
Сучасна назва об'єкту:
Вулиця:
Шевська
Номер будинку:
6
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Ампір
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
житло (житловий буд.)
Сучасне використання:
житло (житловий буд.)
Коротка історична довідка:
У XVШ ст. будинок належав бургомістрові Адаму Смішеку, пізніше став власністю Луки Мостиського, від прізвища якого дістала назву "Мосціська", як прибутковий будинок.
Коротка історична довідка 2:
Чотирьохповерховий житловий будинок, збудований у 17 ст. і належада бургомістру Адаму Смішеку, пізніше стала власністю Луки Мостиського, від прізвища якого і дістала свою назву "кам'яниця Мосціська", як прибутковий будинок, входить в лінійну забудову вул. Шевської. Зовнішній вигляд будівлі майже не змінився. Тільки, в 1890 р. велись роботи по оновленню цокольного поверху фасаду. На першому поверсі, як і тепер знаходились торгові приміщення. Витягнутий в плані будинок, з внутрішнім двором і флігелем, з'єднаним галереями з основною будівлею, зберіг свою початкову асиметричну планіровку. Тривіконний фасад горизонтально розчленований міжповерховими профільованими тягами. Вікна другого поверху, між і над якими круглі керамічні вставки в ліпному обрамленні, з профільованими наличниками складної конфігурації. Обрамлення вікон третього поверху профільні прямокутні з вушками і замковими каменями. Вікна четвертого поверху обрамлені прямокутними профільованими наличниками. Портал входу на першому поверсі ліпний, лучковидної форми. Закінчений фасад профільованим карнізом з кронштейнами, між якими-ліпні розети. В інтер'єрі будинку на першому поверсі збереглись хрестові і бочкові склепіння, арочні ніші, забіжні дерев'яні сходи з дерев'яними поручнями, кахельні фігурні печі. З 1844 р. тут містилася фірма "казимір Левицький"-торгівля порцеляною і фаянсом
NOTE:
Заповідник:
+
Охоронна дошка:
-
Площа:
Є електронний документ:
+
Дата розробки:
2004-01-22
Дата затвердження:
2004-01-22

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

3. Паспорт

Майнова цінність об'єкту:
Загальна оцінка технічного стану:
Цегла, камінь, дерево, оцинкована сталь. Загальний стан передаварійний.
Наявність інженерних мереж та інженерного обладнання:
Будинок забезпечений всіма видами інженерних мереж.
Розташування об'єкта та його роль в навколишньому середовищі:
Будинок №6 входить в лінійну систему забудови вул. Шевської і розташований на території історико-архітектурного заповідника та Ансамблю історичного центру, внесеного до Списку Світової Спадщини ЮНЕСКО. Назва вулиці походить з 1444р від назви цеху шевців. Забудова її велася з XVII по XIX ст. В різні часи вулиця мала назви - Єзуїтська (1628 р.), Трибунальська (1871, 1944), Народної Гвардії ім.І.Франка. Це одна з восьми вулиць, які ведуть до центральної площі середньовічного Львова - площі Ринок.
Зона охорони пам'ятки:
Будинок знаходиться на території Державного історико-архітектурного заповідника м.Львова та Ансамблю історичного центру м.Львова, вписаного в перелік Світової Спадщини Юнеско
Визначення охоронної зони:
Зони охорони пам'ятки не визначена
Опис меж території об'єкта:
Межує з будинками №4 і №8 на вул.Шевській та має спільне подвір'я з сусідніми будинками на вул.Театральній та Краківській.
Опис території об'єкта:
Ділянка забудови прямокутної форми, витягнута вглибину.
Ландшафт:
Ділянка забудови - рівнинна.
Короткий опис об'єкта:
Будинок №6 на вул. Шевській розташований в регуляційній лінії забудови вулиці історичного середмістя з флігелем, витягнений в глибину забудови ділянки. Зберіг початкове асиметричне внутрішнє планування. Центральний об"єм майже прямокутної конфігурації до нього прибудовано флігель в плані складної конфігурації, завдяки якому утворено внутрішнє подвір"я для додаткового освітлення приміщень. Це типова для пізнього середньовіччя Львова забудова ділянки. Будинок 4-ри поверховий, тривіконний. Цоколь кам'яний, пофарбований. На першому поверсі розташовано торгівельний заклад. Прорізи вхідної брами та великої вітрини і входу в магазин мають лучкові завершення, обрамлення, тягнені в тиньку, з замковими камінями. Заповнення дерев'яні, стилеві. Верхні поверхи горизонтально розчленовані тягами. Вікна другого поверху, між і над якими - круглі керамічні вставки в ліпному обрамленні з профільованими наличниками складної конфігурації. Вікна третього поверху обрамлені тягненими в тиньку профілями з "вушками" і замковими каменями. Вікна четвертого поверху мають прямі профільовані наличники. Завершується фасад розвиненим карнизом з "сухариками".
Перебудови, втрати, історичні нашарування:
В кін.XIX ст. ( проект датується 1890 роком) була проведена реконструкція будинку, змінений фасад в еклектичному стилі з керамічними вставками. Портал магазину і брами входу були змінені в 1938 р. по проекту А.Віттмана.
Наявність паспорта:
+
Наявність охоронного договору:
+
Наявність акту технічного стану:
+
Наявність висновків:
+
Наявність фотофіксації:
+
Наявність облікової картки:
+

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

5. Архітектор/будівничий

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

Дата:
Опис:
Реставрація першого поверху.

8. Елементи

Тип:
Назва:
Опис:
Керамічні вставки на фасаді будинку в ліпному обрамленні з профільованими наличниками.

9. Власники

Назва/Ім'я:
Тип:
Назва/Ім'я:
міська комунальна власність
Адреса:
Телефон:

10. Користувачі

Назва/Ім'я:
Бережанський О.М.
Тип:
Приватне підприємство
Назва/Ім'я:
"Берта-сервіс"
Адреса:
Телефон:

11. Деталізоване історичне функціональне використання

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Львів. Туристичний путівник. -Львів: -Центр Європи, 1999. -532 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
39