< до переліку

ім.М.Заньковецької

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
1286
Назва об'єкту:
Скарбка
Сучасна назва об'єкту:
ім.М.Заньковецької
Вулиця:
Лесі Українки
Номер будинку:
1
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Класицизм
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
громадські споруди (театр)
Сучасне використання:
громадські споруди (театр)
Коротка історична довідка:
ТЕАТР, 1837-1842рр. Побудований на кошти графа Станіслава Скарбка, тому називався театр Скарбка. Автори проекту віденський архітектор Л. Піхль і І. Зальцман. Останній вніс деякі зміни в першочерговий проект Л. Піхля, що стосується фасаду і перепланування приміщень. Зокрема він переніс головний вхід в театр з північної сторони на південну. Театр задуманий як величний будинок з театральним залом. Споруда займає квартал, обмежений пр. Свободи, пл. , вул. Театральною і Лесі Українки. Побудований на території що межує з місцем, де стояв Низький замок. В 1902р. театральний зал був перероблений під філармонію / архіт Я. Балабан/. Пізніше деякий час тут розміщувався кінотеатр. В 1940р. проведена генеральна реконструкція театрального залу, вестибюлю і фойє, вдосконалена сцена. Зал вміщує 1000 глядачів. В 1944р. рішенням уряду сюди з Запоріжжя переведений театр М. Заньковецької. 12 березня 1886 р. В будинку Скарбка спалахнула пожежа в комині над сценою, однак завдяки вчасному втручанню пожежників її вдалося локалізувати і погасити.Згорів лише дах. В 1847р. в цьому театрі дав концерт Ф. Ліст.
Коротка історична довідка 2:
Споруда 4-ох поверхова, в плані прямокутна розміром 95, 45х76, 25м., з 2-ма внутрішніми двориками, побудована з цегли і каменю, поштукатурено. По загальному силуету нагадує споруду ратуші. Всі фасади мають по 3 ризоліти-2 кутових і центральний. Кутові ризоліти оформлені пілястрами і балконами на рівні 2-го паоверха. Головний фасад виділений шестиколонним іонічним портиком, завершеним трикутним фронтоном. Портик спирається на закриту аркаду проїзду. Декор бічних фасадів складають іонічні пілястри, що об' єднують 2 і 3 поверхиСкульптура Аполлона, що прикрашала фронтон південного портика, впала під час бурі в травні 1847 р. і не відновлена.. Споруда зведена в стилі пізнього класицизму під впливом Віденської архітектурної школи. В цьому будинку жив і помер польський композитор Ян Галль (1856-1912) В 1997 на стіні фойє встановлено медальйон роботи Д Крвавича з портретом фундатора С. Скарбка.
NOTE:
Чех Мирослав 72-59-86
Заповідник:
+
Охоронна дошка:
-
Площа:
Є електронний документ:
+
Дата розробки:
2006-12-12
Дата затвердження:
2006-12-12

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

3. Паспорт

Майнова цінність об'єкту:
Затверджено комісією
Загальна оцінка технічного стану:
Наявність інженерних мереж та інженерного обладнання:
Будинок забезпечений водопроводом, каналізацією, електропостачанням та має автономне опалення.
Розташування об'єкта та його роль в навколишньому середовищі:
Розташований на частині території колишнього Низького замку, в заплаві річки Полтви. Внаслідок того, що грунти були надто бололисті, при будівництві театру використано 16 тисяч дубових паль.
Зона охорони пам'ятки:
Будинок розташований в межах Державного історико-архітектурного заповідника, Ансамблю історичного центру, внесеного в перелік Світової Спадщини ЮНЕСКО.
Визначення охоронної зони:
Опис меж території об'єкта:
Споруда займає квартал, обмежений пр. Свободи, пл. Я.Осмомисла, вул. Театральною та вул. Лесі Українки.
Опис території об'єкта:
Ландшафт:
Короткий опис об'єкта:
Споруда 4-ох поверхова, в плані прямокутна розміром 44х52 м., з 2-ма внутрішніми двориками, побудована з цегли і каменю, поштукатурено. По загальному силуету нагадує споруду ратуші. Всі фасади мають по 3 ризаліти -2 кутових і центральний. Кутові ризоліти оформлені пілястрами і балконами на рівні 2-го паоверха. Головний фасад виділений шестиколонним іонічним портиком, завершеним трикутним фронтоном. Портик спирається на закриту аркаду проїзду. Декор бічних фасадів складають іонічні пілястри, що об' єднують 2 і 3 поверхи. Головний внутрішний простір - театральний- утворюється квадратною сценою та підковоподібним глядацьким залом. По периметру розташовані допоміжні приміщення, по центру бічних фасадів - проїзди до внутрішних двориків. В будинку розміщені також редутова зала, крамниці, кав'ярні та житлові та господарські приміщення. Поверхи будинку розділені горизонтальнимитягами, вікна першого поверху арочні, другого - декоровані невеликими карнизами. В фойє театру колони на першому поверсі повторюють ритм портика фасаду. Фойє прикрашають рельєфні вставки на міфологічну тему. Сходи і балкони огороджені балюстрадою. В залі балкони декоровані орнаментом з гірлянд та пальмет, а портал сцени - вінками з квітів та листя, ліпною гірляндою та жіночими фігурами в античному одязі. Споруда зведена в стилі пізнього класицизму під впливом Віденської архітектурної школи.
Перебудови, втрати, історичні нашарування:
Скульптура Аполлона, що прикрашала фронтон південного портика, впала під час бурі в травні 1847 р. і не відновлена.
Наявність паспорта:
+
Наявність охоронного договору:
+
Наявність акту технічного стану:
+
Наявність висновків:
+
Наявність фотофіксації:
+
Наявність облікової картки:
+

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

5. Архітектор/будівничий

Ім'я:
Піхль Людвіг
Опис:
Віденський архітектор. Член Академії св.Луки в Римі. В 1833 р. був у Львові, розробив проект театру Скарбка.
Ім'я:
Зальцман Й.
Опис:
Вчився в політехнічному інституті і АМ у Відні. Був інспектором будівництва у Львові. В 1837-1843 р. здійснював будівництво театру Скарбка за проектом Л.ПІхля.Проекти: палац римо-католицьких архієпископів (1844 р.) вул.Винниченка,32, театр Скарбка (Новий) вул.Л.Українки,1 (1837-1842 р.) разом з Л.Піхльом, житловий буд. вул.Л.Українки,2 (1836 р.)

6. Персоналії

Ім'я:
Ліст Ференц
Опис:
Ім'я:
Лисенко Микола
Опис:

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

Дата:
Опис:
театральний зал був перероблений під філармонію
Дата:
Опис:

8. Елементи

Тип:
Назва:
Опис:
Рельєфи на міфологічну тематику в інтер'єрі (при побудові). В 1997 на стіні фойє встановлено медальйон роботи Д Крвавича з портретом фундатора С. Скарбка.

9. Власники

Назва/Ім'я:
Тип:
Державна власність
Назва/Ім'я:
НАЦІОНАЛЬНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ДРАМАТИЧНИЙ ТЕАТР ім.М.ЗАНЬКОВЕЦЬКОЇ
Адреса:
79008; м.Львів, вул. Л.Українки,1;
Телефон:
720-751

10. Користувачі

Назва/Ім'я:
Тип:
Державна власність
Назва/Ім'я:
НАЦІОНАЛЬНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ДРАМАТИЧНИЙ ТЕАТР ім.М.ЗАНЬКОВЕЦЬКОЇ
Адреса:
79008; м.Львів, вул. Л.Українки,1;
Телефон:
720-751

11. Деталізоване історичне функціональне використання

Тип:
кінотеатр
Дата:
Назва:

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Попович С. Пожежна охорона Львівщини. -Львів: -Вільна Україна, 1999. -254 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
146
Назва:
Львів. Туристичний путівник. -Львів: -Центр Європи, 1999. -532 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
39