< до переліку

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
1299
Назва об'єкту:
Сучасна назва об'єкту:
Вулиця:
Староєврейська
Номер будинку:
24
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Ренесанс
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
житло (житловий буд.)
Сучасне використання:
житло (житловий буд.)
Коротка історична довідка:
Коротка історична довідка 2:
Будинок входить в лінійну забудову вулиці. Побудований в XVII cт. за проектом архітекторів А.Прихильного та А.Покори Пізніше вона належала архітектору Якову Боні , поті записана на шпиталь св.Лазаря.Від шпиталю його в 1788 р. відкуповує Ісаак Варингер і через три роки перебудовує її від фундаменту за проектом Йосифа Дубльовського.Реконструйований в кінці XIX cт. Без чітко вуиражених стильових рис, кам"яно-цегляний, трьохповерховий, трьохвіконний, з балконом по осі фасаду на рівні третього поверху. Перший поверх виділений профільованою тягою, фасад над нею розмежований рустованими лопатками. На першому поверсі збереглися елементи білокам"яних обрамлень вікон. Сходова клітка колодязьного типу з освітленням зверху, замкнуте внурішнє подвір"я, зовнішня частина будинку виходить ікнами на вул. бр. Рогатинців/відповідає N25/.
NOTE:
Заповідник:
+
Охоронна дошка:
-
Площа:
Є електронний документ:
-
Дата розробки:
Дата затвердження:

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

3. Паспорт

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

5. Архітектор/будівничий

Ім'я:
Прихильний Амбросій
Опис:
За походженням італієць.З 1588 р. у Львові. як челядник Петра Барбона. В 1591 р. став членом місцевого цеху мулярів, в 1595 р. отримав міське право. Брав участь в будівництві Успенської церкви з 1598 р., а також керував будівництвом інших будинків Ставропігійського братства.Після смерті Павла Римлянина стає керівником будівництва Бернардинського костелу (1613р.). Є автором шпиталю св.Лазаря (разом з Я.Боні). В 1600р. проводив добудову приміщень шпиталю св.Духа. житл. буд. вул. Ставропігійська, 24,26 ,28 (перебудова XVIII-XIX cст.) разом з А.Покорою. Спорудив власний житловий будинок вул.Староєврейська, 34. Брав участь в будівництві замку Острозький у Старому Селі та міського костьолу з дзвінницею в Жовкві.
Ім'я:
Покора Адам
Опис:
Справжнє ім'я Адам де Лярто.Помер в 1638 р. Походив з тесинського кантону. Член цеху будівничих 1591-1635 р. Спільник А.Прихильного. Автор власної кам'яниці по вул. Староєврейській 26 та 34 (разом з А.Прихильним). Разом з А.Прихильним перебудував буд. Ставропігійська, 24,26 ,28 (XVIII ст.) Автор порталу костелу Кармелітів (1631 р.) - не зберігся. На будівництві костьолу і монастиря кармелітів у Львові працював разом з сином яном Покоровичем.

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

Дата:
Опис:
Ґгунтовна відбудова від фундаменту

8. Елементи

9. Власники

10. Користувачі

11. Деталізоване історичне функціональне використання

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Вуйцик В.С. З історії львівських кам'яниць.//Поступ -№82. 08.05.1998.-С. 6-6.
Мова:
Українська
Сторінки: