< до переліку

Обласна Рада народних депутатів

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
1325
Назва об'єкту:
губернатора Галичини
Сучасна назва об'єкту:
Обласна Рада народних депутатів
Вулиця:
Винниченка В.
Номер будинку:
18
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Еклектизм
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
громадські споруди (намісництво)
Сучасне використання:
адміністративні споруди (адміністративний будинок)
Коротка історична довідка:
Коротка історична довідка 2:
Розташований на кутовій ділянці, обмежені вулицями Винниченка і Просвіти. Головним фасадом орієнтований на сквер по вул Підвальній. В середні віки перед будинком був ставок, який входив до оборонної системи міста. У XVIII ст. ділянка належала магнатам Коморовським і називалася "Коморовщиною". У будинку, що стояв на цьому місці була пошта, звідки диліжанси йшли на Відень. Тому сучасна вулиця Просвіти називалася Поштовою. Пізніше тут стояв будинок родини Млоцьких, в якому з 1821 р. містилося губернаторство, а з 1849-го р. - намісництво, центр управління краєм. В 1877-1880 рр. для намісництва було збудовано новий будинок за проектом Ф. Ксенжарського. Під час першої світової війни тут містився штаб 8-ї російської армії, з 1940р. -Обком компартії України, тепер - обласна держадміністрація. Будівля цегляна, чотирьохповерхова з внутрішнім двором. Парадні сходи запроектовані і оформленні архитекпором Л. Марконі, будівництвом керував архітектор С. Гавришкевич. Зовнішнє опорядження будівлі закінчена лише в 1883 році. В плані будівля має замкнуту прямокутну конфігурацію з коридорно-анфіладною планіровкою приміщення. Фасади вирішені в стилі віденського неоренесанса. Головний фасад розділений центральними і боковими ризалітами. Парадний вхід трьохосевой, оформлений чотирма тосканськими колонами,котрі підтримують балкон. Перший поверх рустований. Вікна центрального ризаліта на другому поверсі декоровані корінфськими півколонами і архівольтами, на третьому-гермами з жіночими головами. Вікна другого і третього прикрашені сандриками. Будівля має крутий мансардний дах з люкарнами. Інтер'єр будівлі багатий. Вестибюль прикрашений колонами, облицованими чорним мармуром. Тримаршові парадні сходи біломармурові, стіни і стеля декоровані ліпними деталями. Будівля являється композиційним центром кварталу адміністративних будинків.
NOTE:
Заповідник:
+
Охоронна дошка:
-
Площа:
Є електронний документ:
-
Дата розробки:
Дата затвердження:

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

3. Паспорт

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

5. Архітектор/будівничий

Ім'я:
Марконі Леонард
Опис:
Народився у Варшаві, помер у Львові. В 1856-58 р. вчився у Варшавській школі красних мистецтв, в 1859-62 - в академії св.Луки в Римі. В 1862-74 р. працював у Варшаві, з 1874 р. викладав скульптуру та орнаментальний малюнок на Львівській політехніці. Скульптурний декор головного корпусу львівської політехніки вул.Бандери,12 (1873-1877 р.), скульптурний декор буд. Галицького сейму ( нині -головний корпус університету) (1877-1881 р.), Галицької ощадної каси, готелю "Жорж" ("Європа", "Азія", "Африка", "Америка".1836-1899р. З 1874 р. - професор Львівської політехніки.Проекти: будинок дирекції залізниць, адмінбудинок вул.Винниченка, 18 (1877-1880 р.) разом з Ксенжарським Ф. і С.Гавришкевичем, художньо-промисловий музей (1898-1904) пр.Свободи,20 - разом з К.Яновським.
Ім'я:
Гавришкевич Сильвестр
Опис:
Помер у Львові. Працював у будівельному уряді Львова.Проекти: реконструкція 1875-1898 р. Преображенської церкви у Львові, перебудова 1872 р. буд.вул.Руська, 5, народний дім вул.Театральна, 22 (1851-1864 р.) разом з В.Шмідтом, будинок нин. географічного факультету університету.Керував відбудовою м.Стрия після пожежі 1886 р.
Ім'я:
Ксенжарський Фелікс
Опис:

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

Дата:
Опис:

8. Елементи

9. Власники

10. Користувачі

11. Деталізоване історичне функціональне використання

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Памятники градостроительства и архитектури Украинской ССР. -К.: -Будівельник, 1985. т.3.-337 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Мельник Б. З історії львівських вулиць. -Львів: -Вільна Україна, 1990. т.1.-63 с.
Мова:
Українська
Сторінки: