< до переліку

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
326
Назва об'єкту:
Сучасна назва об'єкту:
Вулиця:
Ринок пл.
Номер будинку:
29
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Ампір
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
житло (житловий буд.)
Сучасне використання:
житло (житловий буд.)
Коротка історична довідка:
Розташований будинок на центральній площі середмістя. В 1767 р. два будинки, що один з яких належав в XVI ст. родині Кампіянів, а другий - доктору Дибовицькому придбав воєнний комендант Львівського гарнізону Коритовський і з 1767 по 1769 р. на їх місці спорудив існуючу нині кам'яницю. За свідченнями літературних джерел, будинок будувався руками полонених гайдамаків. В будинку - попереднику нинішнього (Камп яновичівському) жив поет і бурмістр Львова Бартоломей Зіморович. До 1939 р. цей будинок мав пам'ятну дошку з написом "В будинку, що був колись на цьому місці, жив і помер 14 жовтня 1677 р. Бартоломей Зіморович, бурмістр, поет і хронікар львівський". Назва другої кам яниці походить від власника Станіслава Дибовицького, лікаря короля Сигизмунла ІІІ Вази. Власником будинку від 1803 р. був Домінік Андреолі. Споруда з внутрішним двором і офіциною, має наскрізний прохід на вулицю Театральну. В XIX ст. цей прохід називався "пасаж Андреолі" від імені купця Домініко Андреолі, що прибув до Львова в 1803 р. зі Швейцарії і відкрив тут цукерню. Письменник Лев Кальтенберг так описує пасаж в першій чверті ХХ ст. "З Ганом та Влодарським об'єднав нас спільний ентузіазм щодо "фресок" в Брамі Андреоллі, який собою являв замкнене подвір''я на розі вул.Трибунальської та площі св.Духа. Подвір'я було прохідне та від давніх часів тут був невеликий базар. Весь партер цього колодязю займали крамниці та крамнички, а на хідниках, під стінами лежали купи різних товарів. Однак це вже був тільки релікт, маленька частка того, чим брама Андреоллі була колись, в часи, з яких походили два розписи, що прикрашали її торцеві стіни. Були на цих картинах ряди цукрових голів, гострих, як готичні шпилі, що відблискували біллю та блакиттю: відкриті мішки, над золото-брунатним вмістом яких, здавалося, ще сьогодні підноситься запах прянощів та сушених фруктів; були гілки із правдивим дрібним листям, вічнозеленим, невразливим до морозів. Пальмове листя мало вигляд гострих холоднозелених мечів, а інше - таємничих фруктових дерев, на яких ростуть пряники та медівники. В жовтих, як брускове масло, відкритих пакетах виднілися поскладані в доброму купецькому порядку фіги та фініки, в інших лежали грудки порубаного цукру та складені рівними рядами риби в зеленкувато-сірій лусці. Виднілися також бутлі, бляшані пуделка, банки, повні таємничих рідин."
Коротка історична довідка 2:
Розташований на західній стороні площі. В 1767 р. два будинки, що належали родині Кампіянів ( в ній жив пізніше історик Бартоломей Зіморович) і доктору Дубовицькому, придбав воєнний комендант Коритовський і з 1767 по 1769 р. на їх місці спорудив існуючу нині кам'яницю. За свідченнями літературних джерел, будинок будувався руками полонених гайдамаків. Споруда збудована з стилі класицизм. Фасад пятивіконний, симетричний, декорований плоскими лопатками. Середня трьохвіконна частина фасаду злегка виступає і завершена фронтоном з ліпним картушем. На третьому поверсі на всю ширину ризаліту розміщений балкон з кованою решіткою. Дім збудований з каменю та цегли, оштукатурений. Споруда з внутрішним двором і офіциною, має наскрізний прохід на вулицю Театральну. В XIX ст. цей прохід називався "пасаж Андреоли" від імені купця Домініко Андреолі, що прибув до Львова вв 1803 р. зі Швейцарії і відкрив тут цукерню.Письменник Лев Кальтенберг так описує пасаж в першій чверті ХХ ст. "З Ганом та Влодарським об'єднав нас спільний ентузіазм щодо "фресок" в Брамі Андреоллі, який собою являв замкнене подвір''я на розі вул.Трибунальської та площі св.Духа. Подвір'я було прохідне та від давніх часів тут був невеликий базар. весь партер цього колодязю займали крамниці та крамнички, а на хідниках, під стінами лежали купи різних товарів. Однак це вже був тільки релікт, маленька частка того, чим брама Андреоллі була колись, в часи6 з яких походили два розписи, що прикрашали її торцеві стіни. Були на цих картинах ряди цукрових голів, гострих, як готичні шпилі, що відблискували біллю та блакиттю: відкриті мішки, над золото-брунатним вмістом яких, здавалося, ще сьогодні підноситься запах прянощів та сушених фруктів; були гілки із правдивим дрібним листям, вічнозеленим, невразливим до морозів. Пальмове листя мало вигляд гострих холоднозелених мечів6 а інше - таємничих фруктових дерев, на яких ростуть пряники та медівники.В жовтих, як брускове масло, відкритих пакетах виднілися поскладані в доброму купецькому порядку фігф та фініки, в інших лежали грудки порубаного цукру та складені рівними рядами риби в зеленкувато-сірій лусці. Виднілися також бутлі, бляшані пуделка, банки, повні таємничих рідин. До 1939 р. цей будинок мав пам'ятковау дошку з написом "В будинку, що був колись на цьому місці, жив і помер 14 жовтня 1677 р. Бартоломей Зіморович, бурмістр, поет і хронікар львівський"
NOTE:
Юрій тел.8097-999-33-88
Заповідник:
+
Охоронна дошка:
+
Площа:
Є електронний документ:
+
Дата розробки:
2004-07-19
Дата затвердження:
2004-07-19

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

Назва стилю:
Ренесанс

3. Паспорт

Майнова цінність об'єкту:
Раритетність пам'ятки (рідкість) -цінна пам'ятка житлової архітектури стилю класицизм.
Загальна оцінка технічного стану:
Цегла, камінь, дерево, оцинкована сталь.
Наявність інженерних мереж та інженерного обладнання:
Будинок підключений до міських інженерних мереж
Розташування об'єкта та його роль в навколишньому середовищі:
Будинок розташований в межах давнього середньовічного міста, що нині є державним історико-архітектурним заповідником та належить до Ансамблю історичного центру, внесеного до Переліку Світової спадщини ЮНЕСКО. Входить в лінійну забудову західної сторони площі Ринок. Прямокутний в плані, значно заглиблений в квартал, має наскрізний прохід на вулицю Театральну. Будинок є акцентом західної сторони площі, оскільки займає дві парцелі і тому має ширший фасад від решти кам'яниць цієї сторони.
Зона охорони пам'ятки:
Будинок знаходиться на території державного історико-архітектурного заповідника м.Львова та Ансамблю історичного центру м,Львова, вписаного в перелік Світової Спадщини Юнеско
Визначення охоронної зони:
Зони охорони пам'ятки не визначена
Опис меж території об'єкта:
З півдня до будинку прилягає будинок № 28 на пл.Ринок, з півночі - будинок № 30 площі, з заходу внутрішнє подвір'я та будинок № 10 на вул.Театральній
Опис території об'єкта:
Будинок має наскрізний прохід на вул.Театральну, Внутрішнє подвір я в незадовільному стані, потребує благоустрою.
Ландшафт:
Ділянка забудови - рівнинна, легко нахилена до заходу.
Короткий опис об'єкта:
Розташований на західній стороні площі Ринок. В 1767 р. два будинки, що належали родині Кампіянів і доктору Дубовицькому, придбав воєнний комендант Коритовський і з 1767 по 1769 р. на їх місці спорудив існуючу нині кам'яницю. За свідченнями літературних джерел, будинок будувався руками полонених гайдамаків. Споруда збудована з стилі класицизм. Фасад пятивіконний, симетричний, декорований плоскими лопатками. Середня трьохвіконна частина фасаду злегка виступає і завершена фронтоном з ліпним картушем. На третьому поверсі на всю ширину ризаліту розміщений балкон з кованою решіткою. Дім збудований з каменю та цегли, оштукатурений. Споруда з внутрішним двором і офіциною, має наскрізний прохід на вулицю Театральну. В XIX ст. цей прохід називався "пасаж Андреоли" від імені купця Домініко Андреолі, що прибув до Львова в 1803 р. зі Швейцарії і відкрив тут цукерню. Перебуває в межах Державного історико-архітектурного заповідника, території, внесеної до списку світової спадщини ЮНЕСКО.
Перебудови, втрати, історичні нашарування:
Кам'яниця зазнала незначних перебудов, які торкаються перепланування будинку та заміни вітрин. 1908 р. - добудовано офіцину за проектом арх.Владислава Підгородецького (проект ЛОДА ф.2, оп.2 спр. 3673). 1912 р. проект реконструкції пасажу Андреолі та реставрації будинку. Арх. Й.Піонтковський. (проект ЛОДА ф.2, оп.2 спр. 3673).
Наявність паспорта:
+
Наявність охоронного договору:
+
Наявність акту технічного стану:
+
Наявність висновків:
-
Наявність фотофіксації:
+
Наявність облікової картки:
+

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

Тип:
Звернення
Назва:
Постійний паспорт реставрації фасаду.

5. Архітектор/будівничий

6. Персоналії

Ім'я:
Зиморович Юзеф Бартоломей
Опис:
Народився в сім'ї вірменського міщанина. Райця і бурмістр львівського магістрату. Автор кількох книг про Львів латинською мовою, а також "Ідилії новоруські"(1655) про часи Хмельниччини.

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

Дата:
Опис:
Добудова офіцини

8. Елементи

9. Власники

Назва/Ім'я:
Тип:
Назва/Ім'я:
міська комунальна власність
Адреса:
Телефон:

10. Користувачі

Назва/Ім'я:
Тип:
Товариство з обмеженою відповідальністю
Назва/Ім'я:
Фірма Юко
Адреса:
79017, м.Львів, вул.Рильського, 10
Телефон:
76-37-81, 75-45-35,

11. Деталізоване історичне функціональне використання

Тип:
Дата:
Назва:
пасаж Андреоллі

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Charewiczowa L. Czarna kamienica i jej mieshkancy. -Lwow: 1935.
Мова:
Польська
Сторінки:
Назва:
Jaworski Fr. Przewodnik po Lwowie i okolicy.
Мова:
Польська
Сторінки:
Назва:
Jaworski Fr. Z przechadzek po rynku lwowskim.//Kurjer lwowski. 1907. -№0. -С. -.
Мова:
Польська
Сторінки:
Назва:
Трегубова Т., Мих Р. Львів, архітектурно-історичний нарис. -К.: -Будівельник, 1989. -270 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Котлобулатова І. Пасажі Львова.//Галицька брама01.11.1995.-С. 8-9.
Мова:
Українська
Сторінки:
171
Назва:
Medynski A. Ilustrowany przewodnik po Lwowie. -Lwow: 1936.
Мова:
Польська
Сторінки: