< до переліку

Успенська

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
332
Назва об'єкту:
Успенська
Сучасна назва об'єкту:
Успенська
Вулиця:
Руська
Номер будинку:
-1
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Ренесанс
Стан:
добрий
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
культові споруди (церква)
Сучасне використання:
культові споруди (церква)
Коротка історична довідка:
Коротка історична довідка 2:
Ансамбль розташований в центрі середньовічного міста, там, де в середньовіччі був український квартал. Ансамбль складається з 1. Успенської церкви (1591-1629 р. р., арх. П. Римлянин, А. Прихильний, В. Капінос) 2. Каплиця Трьох Св’ятителів (1584 р., арх. А. Підлісний) 3. Вежа Корнякта (1572-1578 р. р., арх. П. Барбон) Ансамль зі сходу межує з колишніми оборонними міськими мурами, з півдня - з вул. Руською, з півночі і заходу - вул. Федорова і сквером (до кінця XIX ст. на місці скверу була вул. Зацерковна). В ансамблі органічно переплелись традиції української народної архітектури з кращими зразками мистецтва епохи Відродження. Будували комплекс кращі архітектори Львова. На протязі 60 років зведено три білокам’яні капітальні будівлі, що створили цей комплекс. Ансамбль був архітектурним центром, довкола котрого групувались споруди Ставропігійського братства. В склад будівель братсва входили: головний будинок братства, школа і типографія, господарські приміщення, шпиталь. Тут був архів і музей Ставропігії. Ансамбль дійшов до нас майже не змінений. Тільки в 1695 р. надбудовано 4 поверх дзвінниці (арх. П. Бебер), на північному фасаді збудована галерея з колонами XVII ст., після пожежі 1779 р. частково перебудовані дахи церкви і переходом церква з’єднана з дзвінницею. Будівлі утворюють два подвір’я: перший творять стіни дзвінниці, каплиці, південний фасад церкви; другий - спорудою колишньої бурси, типографії і житловими будівлями кін. XIX - поч. ХХ ст. При церкві з 1585 р. діяла українська громадська організація міщан - Ставропігійське братство. Тут працювала українська школа і типографія (1586 р. ) В 1965-1973 р. р. проведеніремонтно-реставраційні роботи: розчищені фасади і відновлена поліхромія стін дзвінниці.
NOTE:
Заповідник:
+
Охоронна дошка:
-
Площа:
Є електронний документ:
-
Дата розробки:
Дата затвердження:

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

3. Паспорт

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

Тип:
Звернення
Назва:
Кошторис на ремонтно-реставраційні роботи.1983 р.

5. Архітектор/будівничий

Ім'я:
Прихильний Амбросій
Опис:
За походженням італієць.З 1588 р. у Львові. як челядник Петра Барбона. В 1591 р. став членом місцевого цеху мулярів, в 1595 р. отримав міське право. Брав участь в будівництві Успенської церкви з 1598 р., а також керував будівництвом інших будинків Ставропігійського братства.Після смерті Павла Римлянина стає керівником будівництва Бернардинського костелу (1613р.). Є автором шпиталю св.Лазаря (разом з Я.Боні). В 1600р. проводив добудову приміщень шпиталю св.Духа. житл. буд. вул. Ставропігійська, 24,26 ,28 (перебудова XVIII-XIX cст.) разом з А.Покорою. Спорудив власний житловий будинок вул.Староєврейська, 34. Брав участь в будівництві замку Острозький у Старому Селі та міського костьолу з дзвінницею в Жовкві.
Ім'я:
Римлянин Павло
Опис:
Народився в Римі.Помер у Львові . Член цеху будівничих в 1584-1616 р. В 1585 р. прийняв міське право у Львові. Був молодшим цеховим майстром в 1589, 1595 р. старшим - в 1612 р. Мешкав на вул.Темричовській (Галицьке передмістя). З 1591 р. - будівництво Успенської церкви у Львові, 1600 р. - початок будівництва костелу Бернардинів, 1595 р. - будівництво костелу та монастиря Бенедиктинок у Львові, буд. пл.Ринок,14 (1589 р.) разом з П.Щасливим. Брав участь в будівництві Парафіального костелу і замку в Жовкві. Був зятем Войтеха Капіноса.В 1614 р. йому міський уряд Львова замовив виготовлення проекту укріплень Галицького та Краківського передмість, який він виконував разоі з Амброзієм Прихильним та Войтехом Капіносом. Проект не був реалізований.
Ім'я:
Капинос Войтех
Опис:
Помер біля 1610 р. Син будівничого Фелікса Трембача, зять Павла Римлянина. Член цеху будівничих 1582-1610 р. З 1597 р. зайнятий на будівництві Волоської церкви у Львові поряд з Павлом Римлянином, з 1598 р. крім того разом з А.Прихильним будує інші будинки Ставропігійського братства.

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

8. Елементи

Тип:
Кам'яна різьба
Назва:
герби
Опис:
Розміщені в парусах центрального куполу. Це герби титарів, які давали кошти на будівництво храму: герби молдавських господарів та Російської держави.
Тип:
Іконостас
Назва:
Опис:
Ікони страстного циклу, які залишились від первісного іконостасу 1630-1638 р.р. З двадцяти ікон, три належать Ф.Сеньковичу (В'їзд в Єрусалим", "Сходження до пекла" і "Воскресіння Лазаря"), чотирнадцять -М.Петрахновичу, решта походять х другої половини XVIII ст. Сам іконостас є в с.Грибовичах біля Львова, куди його перевезли в 1767 р. Сучасний іконостас та різьблений вівтар виконані близько 1773 р. скульптором М.Філевичем та Ф.Олендзьким. Намісні ікони перемальовані М.Яблонським в середині ХІХ ст.
Тип:
Вітраж
Назва:
Опис:
Чотири вітражі виконані в 1920-30-х роках
Тип:
Кам'яна різьба
Назва:
Декорація фризу
Опис:
В метопах тематичні зображення чергуються з декоративними мотивами. Рельєфи "Успіння", "Св.Юрій", "Вітання Мельхіседеком Авраама", "Благовіщення", "Неопалима купина".

9. Власники

10. Користувачі

11. Деталізоване історичне функціональне використання

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Юбилейное издание в честь 300-лет. основания львовс. ставропиг. брат.. -Львів: 1895.
Мова:
Українська
Сторінки:
93
Назва:
Janusz B. Zabytki monumentalnej architektury Lwowa. -Львів: 1928.
Мова:
Польська
Сторінки:
98
Назва:
Lozinski Wl. Sztuka lwowska, architectura i rzeoba. -Lwow: 1898.
Мова:
Польська
Сторінки:
18
Назва:
Крип'якевич І. Історичні проходи по Львову. -Львів: -Каменяр, 1991. -166 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
70
Назва:
Січинський В. Вежа і дім Корнякта у Львові. -Львів: 1933.
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Трегубова Т., Мих Р. Львів, архітектурно-історичний нарис. -К.: -Будівельник, 1989. -270 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Овсійчук В. Українське мистецтво XIV-першої половини XVII ст.. -К.: -Мистецтво, 1985. -168 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
31