< до переліку

історії релігії

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
340
Назва об'єкту:
Божого тіла о.Домініканів.
Сучасна назва об'єкту:
історії релігії
Вулиця:
Музейна пл.
Номер будинку:
-1
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Бароко
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
культові споруди (костел)
Сучасне використання:
громадські споруди (музей)
Коротка історична довідка:
Коротка історична довідка 2:
Костел постав на місці готичного, який розібрали в 1745 р. В цьому ж році приступили до спорудження нового. Автром проекту був талановитий архітектор і військовий інженер, комендант Кам’янець-Подільської фортеці Ян ле Вітте. Будівельними роботами керував Мартин Урбаник, після смерті якого в 1764 р. будівництво продовжував Криштоф Мурадович. Після пожеж 1766 і 1778 р. р. фасад викінчив у 1792-1798 роках Клеменс Фесінгер. В плані костел еліпсовидний, з прямокутним вівтарем. Його центрична композиція з радіально розташованими каплицями основного об’єму, завершеного могутнім еліптичним куполом, наближена до віденського храму св. Карла Боромео, збудованого в 1715-1737 роках арх. Фішером фон Ерлахом. Купол Домініканського костелу підтримують вісім пар колон, які несуть на собі антаблімент з розвиненим карнизом. Акцентом головного фасаду з його характерними для пізнього барокко вигнутими лініями є динамічно розірваний фронтон, котрий підтримують дві пари колон. Експресію архітектурних форм підкреслюють кам’яні скульптури на фронтоні, подані в різноманітих ракурсах (скульптор Себастьян Фесінгер). Величавістю і урочистістю вражає інтер’єр костелу з динамічним наростанням висотного простору. Висотну динаміку підкреслюють колони і пілястри. У синтезі з архітектурою виступають скульптура і декоративна різьба. Підкупольний простір увінчують 18 дерев’яних статуй святих домініканського ордену роботи львівських скульпторів другої половини XVIII ст. Чотири дерев’яні скульптури апостолів, які дослідники приписували скульпторові Матвієві Полейовському; за новішими дослідженнями вони належать Себастьяну Фесінгеру. В інтер’єрі Домініканського костелу знаходяться кілька цінних пам’яток мистецтва: алебастрові нагробні пам’ятники XVI ст., які походять зі старого готичного костелу; мармуровий нагробок Ю. Дунін-Борковської роботи Б. Торвальдсена (1811р. ); при вході під хорами - пам’ятник губернаторові Галичини Ф. Гауеру долота Антона Шімзера, один з кращих зразків львівської скульптури доби класицизму, а справа - пам’ятник художнику Артуру Гротгеру роботи Валерія Гадомського (1880 р. ) Дзвінниця, що стоїть при костелі, збудована за проектом Юліана Захаревича ( будівництво вів інж. Антон Мозер) Монастир, в якому збереглося багато елементів готичної архітектури, походить з XVI і XVIIст. Зараз у костелі Домініканів працює музей історії релігії.
NOTE:
Заповідник:
+
Охоронна дошка:
-
Площа:
Є електронний документ:
-
Дата розробки:
Дата затвердження:

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

Назва стилю:
Рококо

3. Паспорт

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

Тип:
Звернення
Назва:
Проект реставрації костьолу і пристосування підвалів під фондосховище.Опалення і вентиляція.1974 р.
Тип:
Звернення
Назва:
Кошторис на опалення і вентиляцію костьолу.1975 р.

5. Архітектор/будівничий

Ім'я:
Урбанік Мартин
Опис:
.Будував: 1745 р. - Домініканський костьол, перебудова монастиря бенедиктинок після пожежі 1748 р., палац Кароля Радзівілла (не зберігся), костел Марії Магдалени, монастир вірменських бенедиктинок, реставрація 1750 р. буд.пл.Ринок, 2, вежа-дзвінниця Святодухівської церкви (1750 р.) Л-раT.Mankowski Lwowskie koscioly barokowe,ст51,63-66,76-84
Ім'я:
Вітте Ян де
Опис:
Помер в Кам'янцю-Подільському. Навчався в Вищій інженерно-військовій школі в Дрездені. В 1744 р.- капітан, в 1768 р. - комендант Кам.-Подільської фортеці. 1745-1749 р. - домініканський собор у Львові, палац Любомирських на пл. Ринок. 10 (разом з Меретином), брав участь у спорудженні фортифікацій та костьолу в Бердичеві, виконав ряд військових будівель в Кам'янці-Подільському.
Ім'я:
Мурадович Кшиштоф
Опис:
Вчився в Італії. Після смерті Урбаніка 1764 р. керував будівництвом домініканського костелу у Львові. Після пожежі костелу в 1766 р. усунений від керівництва будовою.

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

Дата:
Опис:
Реставрація після пожеж 1766 і 1778 рр.

8. Елементи

Тип:
Кам'яна різьба
Назва:
надгробок Дунін-Борковської
Опис:
Ангел веде за руку жінку, а позаду юнак правою рукою тримається за її одежу6 а ліву піднімає вгору, Внизу окремо- дошка з написом. Надгробок виконаний в 1811 р.
Тип:
Вівтар
Назва:
Головний
Опис:
Дерев'яний позолочений вівтар з чотирма фіґурами апостолів, виконаний в 1764-1766 за проектом скульптора С.Фесінгера Фігури апостолів Петра і Павла, Іоана Хрестителя та євангелиста Луку виконав М.Полейовський.
Тип:
Скульптура
Назва:
пам'ятник Артуру Гротгеоу
Опис:
Виконаний в 1880 р. з мармуру. На прямокутному п'єдесталі постать жінки в профіль. Вона вінчає голову чоловіка лавровим вінком. внизу напис: Arturowi Grottgerowi rodacy postawili ten pomnik 1880.
Тип:
Скульптура
Назва:
пам'ятник губернатору Галичини Гауеру.
Опис:
Виконаний в 1880 р. з чорного граніту і бронзи. Зображає постать жінки, що сперласи на домовину,
Тип:
Скульптура
Назва:
Мадонна
Опис:
На чотирикутному профільованому п'єдесталі скульптура мадонни у весь ріст з складеними на грудях руками, Біля її ніг - два путті, Матеріал - камінь
Тип:
Скульптура
Назва:
Надгробки
Опис:
У вигляді сплячих рицарів, виконані з алебастру в XVI-XVII ст. Автор, ймовірно, Г,Горст
Тип:
Скульптура
Назва:
Домінік і Миколай
Опис:
Збереглися дві постаті з неіснуючого нині вівтаря6 виконаного ф.Олендським.
Тип:
Дерев'яна різьба
Назва:
Опис:
18 дерев'них скульптур св'тих домініканського ордену роботу львівських скульпторів XVIII ст.
Тип:
Скульптура
Назва:
медальйон
Опис:
зі зображенням святих

9. Власники

10. Користувачі

11. Деталізоване історичне функціональне використання

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Mankowski T. Lwowskie koscily barokowe. -Lwow: 1932.
Мова:
Польська
Сторінки:
213
Назва:
Zyla Wl. Kosciol i klasztor dominikanow we Lwowie. -Lwow: -Bib. relig., 1923.
Мова:
Польська
Сторінки:
91
Назва:
Schneider A. Pomniki w katakombach pod kosciolem Bozego ciala we Lwowie. -Lwow: 1867.
Мова:
Польська
Сторінки:
Назва:
Трегубова Т., Мих Р. Львів, архітектурно-історичний нарис. -К.: -Будівельник, 1989. -270 с.
Мова:
Українська
Сторінки: