< до переліку

хору "Дударик"

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
353
Назва об'єкту:
Лазаря
Сучасна назва об'єкту:
хору "Дударик"
Вулиця:
Коперника М.
Номер будинку:
27
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Ренесанс
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
культові споруди (костел)
Сучасне використання:
громадські споруди (концертний зал)
Коротка історична довідка:
Коротка історична довідка 2:
Костьол і шпиталь розташовані за міськими оборонними мурами, має свої оборонні укріплення. До комплексу веде урочиста в’їздова брама. Бо її боках на стінах вмонтовані барельєфи з написами. Будівництво костелу почалося в 1618 р. за проектом А. Прихильного, з 1631 р. роботу продовжив архітектор Я. Боні, завершив будівництво в 1670 р. М. Годний. Костел однонавний з хрестовими склепіннями і унікальним для Львова розміщенням квадратних веж по боках апсиди. Строга простота гладких, без декору стін підкреслена розвинутим карнизом, що опирається на консолі. Шпиталь складається з двох прямокутних в плані двохповерхових корпусів, що симетрично примикають до бокових фасадів костьолу. Планування коридорного типу. Під огорожею є старовинний колодязь, який охороняють дві геральдичні скульптури сидячих левів зі щитами з гербами патриціанських львівських родин - Шольц-Вольфовичів та Кампіанів.(ск.Б.Декімбош, поч. XVII ст.) До падіння вежі ратуші в 1826 р. ці леви прикрашали її вежу.В огоржу вмонтовані дві плити з XVII ст з рельєфами з притчі про св.Лазаря..Далі на північний схід на схилах гори розташовані корпуси утвореного в 1845 р. будинку престарілих (нині - ріг вул. Колесси і Коперника). Дім престарілих проіснував до 2-о св. війни.У 1989 р. костьол і шпиталь передант хоровій капелі "Дударик".
NOTE:
Заповідник:
-
Охоронна дошка:
-
Площа:
Є електронний документ:
-
Дата розробки:
Дата затвердження:

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

Назва стилю:
Бароко

3. Паспорт

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

5. Архітектор/будівничий

Ім'я:
Прихильний Амбросій
Опис:
За походженням італієць.З 1588 р. у Львові. як челядник Петра Барбона. В 1591 р. став членом місцевого цеху мулярів, в 1595 р. отримав міське право. Брав участь в будівництві Успенської церкви з 1598 р., а також керував будівництвом інших будинків Ставропігійського братства.Після смерті Павла Римлянина стає керівником будівництва Бернардинського костелу (1613р.). Є автором шпиталю св.Лазаря (разом з Я.Боні). В 1600р. проводив добудову приміщень шпиталю св.Духа. житл. буд. вул. Ставропігійська, 24,26 ,28 (перебудова XVIII-XIX cст.) разом з А.Покорою. Спорудив власний житловий будинок вул.Староєврейська, 34. Брав участь в будівництві замку Острозький у Старому Селі та міського костьолу з дзвінницею в Жовкві.
Ім'я:
Боні Якуб
Опис:
Помер у Львові.(запис в книзі цеху будівничих, ст. 797). В 1631 р. А.Прихильний назначив його будівничим костелу і шпиталю св.Лазаря, перебудова 1632 р. житлового буд. вул.Федорова,1
Ім'я:
Годний Мартин
Опис:
Жив в XVI поч. XVII ст. З 1640 р. бере участь в будівництві костелу і шпиталю св. Лазаря у Львові.

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

Дата:
Опис:
пристосування під концертний зал.

8. Елементи

9. Власники

10. Користувачі

11. Деталізоване історичне функціональне використання

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Мельник Б. З історії львівських вулиць. -Львів: -Вільна Україна, 1990. т.2.-68 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
160
Назва:
Medynski A. Ilustrowany przewodnik po Lwowie. -Lwow: 1936.
Мова:
Польська
Сторінки:
Назва:
Львів. Туристичний путівник. -Львів: -Центр Європи, 1999. -532 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
39