< до переліку

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
355
Назва об'єкту:
Сучасна назва об'єкту:
Вулиця:
Краківська
Номер будинку:
4
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Класицизм
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
житло (житловий буд.)
Сучасне використання:
житло (житловий буд.)
Коротка історична довідка:
Розташований будинок на території середмістя, на одній з вулиць, що веде до центральної площі середмістя - Ринкової. Вулиця Краківська згадується в документах 1382 р. під назвою Татарська, бо за міськими мурами при брамі жили татари. Були ще інші назви вулиці - Поганська, Сарацинська. Сюди пролягав шлях на Краків. Краківська брама, яка завершувала вулицю, збудована в 1386 р. і спочатку теж називалася Татарською. Назва вулиці Краківська вперше згадується в 1441 р. В середньовіччі це була вулиця ремісників. Тут мешкали мечники, малярі. В середньовіччі будинок відомий як Кульчиківська кам'яниця. За даними ліктьового податку 1767 р. кам'яниця № 4 значиться як Голубовичівська. Матеріали Львівського державного обласного архіву, що містять інформацію про будинок, відносяться до 1857 р. Тоді власник двоповерхового на той час будинку подає до магістрату скаргу про те, що в будинку протікають водосточні труби, подвіря в поганому стані, власник просить дозводу провести реконструкцію будинку і покрити дах бляхою, підключити його до каналізаційної мережі. (проект 1857 року), згідно з яким і проводиться декор фасаду в класицистичному стилі, що нині існує. В 1867 р. новий власник Арон Філіпп просить дозволу провести реконструкцію дахів з влаштуванням мансарди. Він також будує двоповерхову офіцину. Офіцина забудовує невеличне внутрішнє подвір'я, залишається лише подвір'я типу колодязь з внутрішними балконами. На рівні другого-третього поверхів. В 1919 році власниками будинку є подружжя Фрідманів, вони добудовують третій поверх у будинку і проводять перепланування поверхів.(проект 1919 року). На першому поверсі є магазин, в підвалі - склад магазину (магазин і склад хутра Я.Гововіца). В 1928 році в будинку проведено обстеження спеціальною комісією, котра стверджує, що будинок є в доброму стані і його можна заселяти після проведеного ремонту. В 1933 р. за проектом арх. А.Корнблюта проводиться ремонт та перепланування офіцини. В цьому ж році змінюються вітрини у двох магазинів з окремими входами, що є на першому поверсі.
Коротка історична довідка 2:
.Дiм входить в лiнiйну забудову вулицi. Цегляний, прямокутний в планi, трьохповерховий, пятивiконний з кiлькома змiщеним влiво від осi фасаду пiд'iздом. Один з кращих зразків стилю класицизму в житлових спорудах Львова. Центральна частина на рiвнi другого-третього поверхiв розкріпована iонiчними пілястрами i довершена трикутним фронтоном. Прорізи першого поверху з напiвциркульними завершеннями, по осi другого поверху -балкон, мiж другим i третiм поверхами рельеф роботи скульптора Павла Євтелье, що зображає Амура i Психею. Сходова клiтка колодязьного типу. Нижнi поверхи використовуються пiд магазини. /А. Ю. Дорош/.
NOTE:
35353535
Заповідник:
+
Охоронна дошка:
-
Площа:
Є електронний документ:
+
Дата розробки:
2004-05-12
Дата затвердження:
2004-05-12

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

3. Паспорт

Майнова цінність об'єкту:
Загальна оцінка технічного стану:
Цегла, камінь, дерево, оцинкована сталь. Акт технічного стану від 12.05.2004 р.
Наявність інженерних мереж та інженерного обладнання:
Розташування об'єкта та його роль в навколишньому середовищі:
Будинок розташований в межах давнього середньовічного міста, що нині є державним історико-архітектурним заповідником та належить до Ансамблю історичного центру, внесеного до Переліку Світової спадщини ЮНЕСКО. Входить в лінійну забудову вулиці Краківської. Прямокутний в плані, значно заглиблений в квартал, виходить на вул. Краківську п'ятивіконним фасадом, на сквер, що утворився з півночі будинку після двругої світової війни виходить глухим торцем - фаєрмуром. Центральний об'єм майже прямокутної конфігурації якому утворено невеличке внутрішнє подвір'я для додаткового освітлення приміщень.
Зона охорони пам'ятки:
Будинок знаходиться на території державного історико-архітектурного заповідника м.Львова та Ансамблю історичного центру м,Львова, вписаного в перелік Світової Спадщини Юнеско. Зони охорони пам'ятки не визначена
Визначення охоронної зони:
Опис меж території об'єкта:
З півдня до будинку прилягає будинок № 2 на вул.Краківській (пл.Ринок, 33), з заходу вул.Краківська, з півночі - дитячий майданчик, з сходу - будинок № 34 на площі Ринок (офіцина)
Опис території об'єкта:
Ландшафт:
Ділянка забудови - рівнинна.
Короткий опис об'єкта:
Житловий будинок, трьохповерховий, з підвалами та горищем загальною площею 372.8 кв.м, однодільний. Головний фасад п"ятивіконний, брама зміщена вліво від осі фасаду. Прямокутний в плані, з пивницями і горищем. Центральна частина на рівні 2-3 поверху виділена іонічними пілястрами з завершена трикутним фронтоном. Портали на першому поверсі з напівциркульним завершенням. Будинок- один з кращих зразків класицизму в житловому будівництві Львова.
Перебудови, втрати, історичні нашарування:
"Кам'яниця Кульчиківська" первісно була ренесансовою. В 1857р. будинок був двохповерховим, в 1919 році будинок був істотно перебудований, проведено внутрішнє перепланування, надбудовують третій поверх, зміцнюють фундаменти, перший поверх пристосовують під магазини, а в підвалах склади. Від попередньої споруди збережено декор фасаду з скульптурним рельєфом "Амур і Психея" це твір Скульптора Павла Евтельє.
Наявність паспорта:
+
Наявність охоронного договору:
+
Наявність акту технічного стану:
+
Наявність висновків:
+
Наявність фотофіксації:
+
Наявність облікової картки:
+

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

Тип:
Звернення
Назва:
Розроблено проект пристосування приміщень першого поверху під магазин з відтворенням дверного прорізу на місці вікна.

5. Архітектор/будівничий

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

8. Елементи

Тип:
Скульптура
Назва:
Амур і Психея
Опис:
Тип:
Рельєф
Назва:
"Амур і Психея"
Опис:
міфологічний

9. Власники

10. Користувачі

Назва/Ім'я:
Тип:
Приватне підприємство
Назва/Ім'я:
Космейка
Адреса:
Телефон:
Назва/Ім'я:
Тип:
Приватне підприємство
Назва/Ім'я:
Ресторан Ольмар
Адреса:
Телефон:

11. Деталізоване історичне функціональне використання

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Трегубова Т., Мих Р. Львів, архітектурно-історичний нарис. -К.: -Будівельник, 1989. -270 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Островский Г. Львов. -Ленинград: -Исскуство, 1975.
Мова:
Російська
Сторінки:
Назва:
Історія українського мистецтва, 1967р. том 1У.ст. 103.
Мова:
Українська
Сторінки:
Назва:
Mankowski T. Poczatki nowooytnego Lwowa w architekturze.1924. т.1.
Мова:
Польська
Сторінки: