< до переліку

меморіаьний музей Грушевського

Об'єкт

Охоронний № пам'ятки:
1405
Назва об'єкту:
Грушевського
Сучасна назва об'єкту:
меморіаьний музей Грушевського
Вулиця:
Франка І.
Номер будинку:
154
Рівень пам'ятки:
Стиль:
Стан:
задовільний
Вид:
Пам'ятка архітектури та містобудування
Історичне використання:
житло (вілла)
Сучасне використання:
житло (вілла)
Коротка історична довідка:
В XVII ст. територія верхньої частини сучасної вулиці Франка формувалася довкола деревяного костелу, який згорів у 1672 р. Кошти на будову нового мурованого костьолу дала львівська міщанка Софія Ганель, дружина львівського патриція Станіслава, що виходив з роду Ганлів, який оселився у Львові в XV ст. Навкруги костелу були букові ліси, а до споруди вела дорога, яка пізніше стала сучасною вулицею Франка. Освоєння території почалось у другій половині ХІХ ст. Особливого поштовху у розвитку території надало розташування у верхній частині Стрийського парку Загальної крайової виставки в 1894 р., задля якої, до території верхньої частини вулиці провели трамвайну колію, а з боку Персенківки залізничну колію для подачі матеріалів на будівництво павільйонів. Відповідно, відразу почалася інтенсивна забудова прилеглих територій будинками віллового типу (це сучасні вулиці Самчука, верх вулиці Франка). Вілли для Івана Франка (вул.Франка, 152) та Михайла Грушевського будувалися майже одночасно за проектом одного і того ж архітектора Мартина Захудного. Проект на будівництво вілли Грушевського було затверджено в магістраті 21.11.1901 р., і вже в наступному році почалося будівництво.
Коротка історична довідка 2:
Державний меморіальний музей М.Грушевського
NOTE:
Заповідник:
-
Охоронна дошка:
-
Площа:
Є електронний документ:
+
Дата розробки:
2007-11-30
Дата затвердження:
2007-11-30

1. Адреса 2

2. Архітектурні стилі

3. Паспорт

Майнова цінність об'єкту:
Загальна оцінка технічного стану:
Наявність інженерних мереж та інженерного обладнання:
Будинок забезпечений водопроводом, каналізацією, газом та електрикою.
Розташування об'єкта та його роль в навколишньому середовищі:
Обидві вілли розташовані на горбистій мальовничій території, безпосередньо межують з територією Стрийського парку. Від вулиці Франка рельєф доволі круто піднімається вгору, тому вілла має вигідне розташування щодо вулиці. Розташована на окремій вигородженій земельній ділянці, в оточенні саду.
Зона охорони пам'ятки:
Територія лежить в межах історичного ареалу міста, до території пам'ятки належить територія в межах сучасної огорожі.
Визначення охоронної зони:
Опис меж території об'єкта:
З півдня - вул.І.Франка, з сходу - колишня вілла № 156 проф. Яна Павловського - тепер територія дитячо-юнацької туристичної бази, з півночі - територія Стрийського парку, зі сходу територія вілли Франка (№ 152)- тепер меморіальний музей Івана Франка.
Опис території об'єкта:
Територія пам'ятки 0,38 га, трапецеєвидна в плані зі скошеною північною стороною від Стрийського парку. Огороджена огорожею з цегляних стовпчиків, між якими ковані решітки. Від вул.Франка - підпорні стіни.
Ландшафт:
Ландшафт вулиці в цьому місці особливий, тут крутий підйом вулиці переходить в плавну її частину, крім того, вулиця Франка в цьому місці робить кругий згин, який фактично розділяв дві вулиці: св.Софії (до повороту на вул.Ярославенка) та Понінського (від цього повороту і вище). Схил південно-східний, територія вілли розташована вище рівня вулиці на плато, що зумовлює особливо гарні види з території на схили парку Залізна Вода.
Короткий опис об'єкта:
Вілла має дуже стриману архітектуру. В той час у Львові вже робила впевнені кроки архітектура сецесії, вона однак не залишила своїх слідів в архітектурі вілли Грушевського. Можливо, вибір архітектора для виконання проектів був продиктований ціною за його виконання (архітектора вибрав Іван Франко, а потім вже порекомендував його М.Грушевському), однак М.Захудний не був відомим архітектором того часу. Будинок дуже вдало вписаний в існуючий ланшафт. До півдня - відкрита тераса зі сходами. Тераса займає простір між двома об'ємами, одно- і двоповерховим, так що захищена від східних і західних вітрів. Будинок складається з трьох різновисоких об'ємів, лівий - двоповерховий на високому цоколі, два інші одноповерхові. Високий цоколь будинку оздоблений у вигляді тягненого в тиньку русту, фасади виконані з обличкувальної цегли жовтого кольору, необштукатурені, арочні вікна оздоблені оштукатуреними лиштвами та підвіконними рельєфами. Вони об'єднані штукатурними поясами на рівні низу віконного прорізу та на рівні початку арки вікна. Оштукатурені також кути будинку, карнизи та аттик зі слуховим вікном, що завершує двоповерхову частину будинку. На рівні другого поверху розташований балкон з кованою металевою решіткою огорожі з S- подібним перерізом та рисунком, характерним для пізньої еклектики. Тераса та сходи, що до неї провадять, також огороджені металевою кованою решіткою геометричного рисунку.
Перебудови, втрати, історичні нашарування:
Будинок не зазнав перебудов.
Наявність паспорта:
-
Наявність охоронного договору:
-
Наявність акту технічного стану:
-
Наявність висновків:
-
Наявність фотофіксації:
-
Наявність облікової картки:
-

4. Наявність науково-дослідної та науково-проектної документації на об'єкт

5. Архітектор/будівничий

6. Персоналії

7. Дослідницькі та реставраційні роботи

8. Елементи

Тип:
Назва:
Опис:
В будинку відтворені інтер'єри, які були за часів проживаня у ньому родини Грушевських. Збереглися гуцульська піч, викладена з космацького кахелю, три печі з поч.ХХ ст., паркетні підлоги, ліпниний декор стелі.

9. Власники

Назва/Ім'я:
Тип:
Державна власність
Назва/Ім'я:
Львівська обласна державна адміністрація
Адреса:
Телефон:

10. Користувачі

Назва/Ім'я:
Тип:
Назва/Ім'я:
Державний меморіальний музей М.Грушевського у м.Львові
Адреса:
Телефон:

11. Деталізоване історичне функціональне використання

12. Основні джерела відомостей про об'єкт

Назва:
Львів. Туристичний путівник. -Львів: -Центр Європи, 1999. -532 с.
Мова:
Українська
Сторінки:
39